30 282 54 67 | 1122 Budapest, Városmajor utca 33. 3/2 | info@tetristerapia.hu

Csecsemővizsgálat, Korai fejlesztés/ szűrés

Mikor van szükség korai fejlesztésre?

Korai fejlesztésre akkor van szükség, ha a gyerek egy vagy több fejlődési területen elmarad az életkorának megfelelő szinttől: ez lehet a mozgásfejlődés, az értelmi fejlődés, a hallás- és látásfejlődés, a beszéd és nyelvi fejlődés, a szociális-, érzelmi fejlődés vagy a viselkedés.

Ha az alábbi problémák közül bármelyik igaz gyermekére ajánlott korai szűrés:

  • mozgás-, hallás- vagy látásprobléma
  • értelmi fejlődés elmaradása
  • megkésett beszédfejlődés
  • viselkedészavar, szociális készségek eltérései, kapcsolati problémák
  • étkezéssel, alvással és szobatisztasággal kapcsolatos gondok

Korai Diagnosztikus vizsgálatot 0-3 éves korig:

A szülők jelentkezése után részletes kérdőívet küldünk a családoknak. Ebben a gyermek eddigi fejlődésével és a fennálló problémákkal kapcsolatos területekre kérdezünk rá. A kérdőív kitöltése és visszaküldése után tudunk a családnak vizsgálati időpontot adni. Rendszerint két-három alkalommal találkozunk a családokkal.

A második alkalommal történik a megbeszélés, ahol lehetőség nyílik a vizsgálaton tapasztaltak átbeszélésére, a felmerülő kérdések megválaszolására.Az első alkalommal, a vizsgálat során a szülőkkel átbeszéljük a gyermek eddigi élettörténetét, aktuális problémáit és a család igényeit. Megfigyeljük a gyermek játékát, viselkedését, valamint felmérjük fejlettségi szintjét.

Amennyiben szükségesnek találjuk, további kiegészítő szakvizsgálatok elvégzésére teszünk javaslatot. (gyógytornász, logopédus/gyógypedagógus, neurológus stb.)

A vizsgálatról szakvéleményt írunk, amit eljuttatunk a családnak. A gyermek alapos kivizsgálását követően a feltárt nehézségeknek megfelelő terápiák és fejlesztések indítására kerülhet sor.