30 282 54 67 | 1122 Budapest, Városmajor utca 33. 3/2 | info@tetristerapia.hu

Horváth Gabriella

BEMUTATKOZÁS

 Horváth Gabriella, Tanácsadó szakpszichológus, képzőművészet-terapeuta vagyok.

Az ELTE pszichológia szakán szereztem diplomát 2010-ben, egészségpszichológia szakirányon, majd a Pécsi Egyetemen 2014-ben vettem át művészetterapeuta diplomámat (képzőművészeti szakirányon). Jelenleg az 2018-ban tanácsadó szakpszichológus végzettséget szereztem (ELTE, Krízistanácsadó szakirány).

Eddigi munkáim során változatos területeken és sokféle korosztállyal dolgoztam együtt: pszichológusként általános iskolás gyerekekkel, családjaikkal és pedagógusaikkal, kórházi önkéntesként neurológiai sérültekkel és daganatos betegekkel. Művészetterapeutaként klinikai területen, felnőtt korú mentális betegekkel dolgoztam, az egyéni munka mellett tematikus és művészetterápiás csoportokat vezettem.

Jelenleg a pszichológiai tanácsadás mellett művészetterápiás és relaxációs csoportokat vezetek.

További képzettségeim:

A Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület Autogén Tréning képzését elvégezve relaxációs terapeuta képzettséget szereztem. Részt vettem a Solutionsurfers Magyaroroszág ’Megoldásfókusz Mindenkinek’ tréningsorozatán (2015), valamint a Hősök Tere Projekt tréningjén (2014). A Magyar Hipnózis Egyesület szervezésében elvégeztem a SASOK – Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban képzést (2010).

Sajátélményt, önismeretet családterápiás, művészetterápiás valamint élményalapú módszerekben szereztem.

 

Pszichológiai tanácsadás

A pszichológiai tanácsadás segíthet a nehéz élethelyzetekkel, a munkahelyi és egyéb életterületeken jelen lévő stresszel való megküzdésben. A tanácsadás során a szakember a klienst partnernek tekinti, a közös munkában a kliens meglévő erőforrásaira építve találunk megoldásokat az aktuális problémára. A tanácsadó pszichológus a nevével ellentétben tanácsot nem ad, hanem a változás folyamatában támogatja a klienst, a hatékonyabb problémamegoldás készségének fejlesztésében segít, új nézőpontokat mutat. A közös munka történhet egyéni vagy csoportos formában.

A tanácsadás hatékony segítség lehet a stresszkezelés, pályaválasztással, életpályával kapcsolatos kérdések, önértékelés, útkeresés, önismereti kérdések, önérvényesítés, szociális kompetenciák fejlesztése, élethelyzeti krízisek, enyhébb szorongás és stresszel összefüggő pszichoszomatikus tünetek, valamint az életvezetés és egészségmegőrzés területein.

FONTOS: A pszichológiai tanácsadás kereteibe nem tartozik a klinikai problémák, pszichiátriai betegségek kezelése. Ilyen esetekben továbbirányítás történik a megfelelő szakemberekhez.

 

ALKALMAZOTT MÓDSZEREK

Megoldásfókuszú tanácsadás
A megoldásfókuszú szemléletben problémák és akadályok helyett célokban és megoldásokban gondolkodunk. A közös munka egyik célja és eszköze is egyben: erősíteni a klienseket azokon a területeken, amik(ben) már jól működnek. Segíteni őket abban, hogy a már elért eredményeiket, elsajátított készségeiket, saját értékeiket meglássák, másokkal is megláttathassák. Erre utal a megoldásfókuszú szemléletben alkalmazott WOWW (Working On What Works – Azon és azzal dolgozni, ami már működik) kifejezés is.

Művészetterápia
A gyermekek számára a játék mellett a képi kifejezésen alapuló, vizuális művészeti eszközök, a rajzolás, a festés mondhatni elsődleges kommunikációs csatornát jelentenek: érzelmi élményeiket, feszültségeiket szavak helyett játékos és képi formában jelenítik meg. A képek világa a művészetterápiában mint közös nyelv van jelen, amivel és amiről ténylegesen is lehet beszélgetni. Mindemellett a rajzolás és festés, a gyurmázás a finommotorika és a szem-kéz koordináció fejlesztésének természetes eszköze, az alkotás a kreativitás- és személyiségfejlesztés valamint a tehetséggondozás kiváló kiegészítője is lehet.

Az alkotás folyamatában – miközben a semmiből hozunk létre valamit -, felnőttként is megélhetjük, akár újra felfedezhetjük saját teremtő erőnket. Mindemellett a vizuális támogatás segíthet egy adott probléma-helyzetben „képbe kerülni”, megajándékozva saját magunkat a nézőpontváltás lehetőségével.

Relaxáció (autogén tréning)
Az autogén tréning (AT) a relaxáció egyik formája, és a stresszcsökkentés bizonyítékokon alapuló módszere. Könnyen elsajátítható, egymásra épülő gyakorlatok segítségével tehetünk mi magunk mind testi-lelki ellazulásunkért, egészségünkért.

Az AT-relaxáció bizonyítottan jótékony hatásai többek közt a következők:

  • csökkenti az izomfeszülést, ezáltal a testi és pszichés ellazulást segíti
  • megkönnyíti az elalvást, javítja az alvás minőségét
  • csökkenti a fejfájásos tüneteket
  • javítja a koncentrációt
  • segít a szorongás oldásában
  • növeli az énhatékonyságot, hiszen egy eszközt kapunk a kezünkbe, mellyel nap mint nap gondoskodhatunk jóllétünkről.

Az autogén tréning csoportos és egyéni formában is elsajátítható egy 12 alkalmas folyamatban, melynek során a relaxáció tanulása mellett önismereti gyakorlatokat és művészetterápiás eszközöket is használunk.

Várom szeretettel!

Bejelentkezés:

horvathgabriella.pszichologus@gmail.com
0630/780 8135
www.horvathgabriella.hu
www.facebook.com/horvathgabriellapszichologus