30 282 54 67 | 1122 Budapest, Városmajor utca 33. 3/2 | info@tetristerapia.hu

Evésterápia

A rossz evő gyerek őrületbe kergeti a szüleit

Ha a gyerekek nem akarnak enni, szüleik a legelképesztőbb ötleteket és rituálékat találják ki, hogy mégis rábírják őket néhány falat elfogyasztására. A jó étvágyú gyerekek szülei el sem tudják képzelni, micsoda feszültség és nyomás lesz úrrá a “rossz evő” gyerekek szülein.

A probléma általában az első életév végén kezdődik, amikor a szoptatás és a cumisüvegek ideje lejár. A gyermekeknél ilyenkor viszonylag gyakori, hogy nem ízlik a felkínált ételt, vagy éppen jön a foga, most hevert ki valamilyen betegséget – sok oka lehet, ha nem akar enni.
Gyakran nincs is oka az étvágytalanságnak. A gyermek egyszerűen kevesebbet eszik, mint amennyit az anyuka elvárna tőle. Így az étkezések során unszolja, tömi a gyermekét, veszekszik vele. A gyermek ilyenkor azt tanulja meg, hogy az egyébként kedves és türelmes mama étkezéskor hátrányára megváltozik. Az apróság ilyenkor természetesen már egyáltalán nem akar enni, s végül lehet, hogy elkezd félni az étkezésektől. Holott az alapszabály az, hogy az egészséges gyermek nem hal éhen!, tudja mikor mennyire van szüksége.

Kialakul egy ördögi kör: a gyerek egyre kevesebbet eszik, a mama pedig egyre feszültebbé válik.
Kétségbeesésükben mindenféle trükköt kitalálnak, sokszor a gyermek legabszurdabb kívánságait is teljesítik, csak hogy egyen.
Van, hogy az anyukák akár több ételt is elkészítenek egymás után, a tejbegríztől a melegszendvicsen és a virslin át egészen a burgonyafelfújtig, csak hogy gyermekük valamelyikből vegyen egy falatot. Természetesen sikertelenül: a gyerek kiskirály módján ül az asztalnál, és szorosan összezárt szájjal élvezi a hatalmát.


Az anya kudarca?

Az anyában minden étkezés alkalmával újra és újra megerősödő érzelmek: aggodalom a gyermek iránt, sértődöttség érzése az állandó visszautasítás miatt, félelem a következő étkezéstől, düh a hatalmi harc miatt, amit nem tud megnyerni.

A problémát gyakran a nagymama, rokonok, barátnők, szomszéd stb. csak tovább szítja, akik a meggyőződés hangján állítja: “Az én gyerekeim egy falatot sem hagytak a tányérjukon!”
Mindezek eredményeként nem csoda, ha az anya úgy érzi, kudarcot vallott. Sokan panaszkodnak arra, hogy már mindent megpróbáltak, s egyszerűen nem tudják, hogyan tovább. Anyukák! Aggodalomra semmi ok! Tudják: Egy egészséges gyerek nem hal éhen.

Cél a rossz szokások, rituálék abbahagyása, megfelelő szabályok bevezetése. Természetesen ez nagyon egyszerűnek hangzik, de gyakorlatban megvalósítani már nehezebb, ilyenkor szükség lehet szakember segítségére.

Evésterápia

A legtöbb ember számára az evés magától értetődő, örömet okozó tevékenység. Azoknak a számára, akiknél az étkezés biológiai, vagy pszichés okból akadályozott számos nehézséggel, félelemmel járó ijesztő feladattá válik.

Étkezési zavarról akkor beszélünk, ha a gyermek, vagy felnőtt bizonyos ételeket nem képes elfogyasztani, vagy azokat visszautasítja. Ezt okozhatja genetikai eltérés, anyagcserezavar, enzimhiány, de az okok hátterében állhat izombetegség, vagy akár autizmus is. Az étkezési zavarok gyakran nem önálló kórképként jelentkeznek, hanem más tényezők (környezeti, egészségügyi, szociális) együttesében. Így gyakran találkozunk evészavarokkal központi idegrendszeri károsodás (CP-cerebrális parézis), súlyos mentális retardáció, vagy egyéb fejlődési rendellenességeknél. Ettől függetlenül a legelemibb evésproblémák bármely családban előfordulhatnak, nem megfelelő elvárások, nevelési elvek, vagy akár egy rossz élmény, félrenyelés következtében.

 Hagyjunk fel a rituálékkal!

Sok anya attól fél, hogy gyermeke valamilyen krónikus betegségben szenved, ezért nem eszik. Félelmük azonban általában alaptalan. A gyermekorvos mégis azt ajánlja, hogy vizsgáltassák meg a gyereket egy orvossal. A beteges étvágytalanság általában más tünetekkel jár együtt: a gyermeknek hasmenése van vagy hány, elesettnek érzi magát, nem játszik vidáman, s gyakran egyszerűen betegnek néz ki. Ha azonban egy gyerek sovány, de vidám, egészséges és eleven, úgy nincs ok az aggodalomra még akkor sem, ha hosszabb ideig alig eszik valamit.

– A megoldás első lépése az, hogy azonnal feladunk minden abszurd rituálét és a gyermek minden, evéssel kapcsolatos különjogát. Új szabályokat vezetünk be, például, hogy van napi három-négy étkezés, s azokat az asztalnál kell elfogyasztani. Az étkezések között nincs evés, s nincs olyan ital sem, ami kalóriát tartalmaz, a tejről nem is beszélve. Mert egy pohár tej vagy limonádé teljesen elveheti az étvágyat. Vizet vagy édesítetlen teát bármikor ihat a gyermek, amennyit csak szeretne.

– Az első napokban természetesen előfordulhat, hogy a gyerek délben nem eszik semmit, s nem sokára éhes lesz. Ilyenkor előrehozhatjuk egy kicsit a következő étkezést. Közben azonban ne kapjon a gyermek semmit, hiszen csak így alakulhat ki az étvágya, s csak így tanulhatja meg, hogy étkezni az asztalnál szokás. Az evés igazából jó dolog. Az a gyermek, akinek már egyáltalán nincs kedve enni, megfeledkezett az evés öröméről, ezért most újra meg kell tanulnia azt.

– Ha a gyerek egyetlen falatot sem hajlandó enni, akkor jobb, ha közönyösen reagálunk, s egyszerűen elpakoljuk a tányérját. Ha azonban a kis lurkó csak egy kanálnyit eszik is, dicsérjük meg kedvesen, anélkül, hogy túlzásokba esnénk: “Ez bizony nagyon ügyes volt.”

– Mindig csak keveset tegyünk a gyerek tányérjára, inkább még egy kicsit kevesebbet is, mint amennyit előreláthatólag meg fog enni. Az asztalnál való hosszadalmas csücsülés nemhogy ösztönözné, sokkal inkább elveszi a kedvét a következő étkezéstől.


Vezessünk be új szabályt!

A kedvenc étel helyett ajánljunk többfajta finomságot. Vagy adjuk neki azt, amit a család többi tagja is fogyaszt. Másrészt viszont soha ne kényszerítsük, hogy olyat egyen, amit nem szeret. A legjobb megoldás tehát, ha a gyermeknek megfelelő ételek közül többfélét teszünk az asztalra, amelyből ő aztán választhat. Ha ezekből egyáltalán nem akar semmit, akkor mást se kaphasson!


Kondíciójavító diéta sovány gyerekeknek

Az étvágytalan, túlságosan törékeny gyereknek olyan ételekre van szüksége, amelyek mind kalóriában, mind tápanyagokban igen gazdagok: adjunk pl. a tésztájához plusz egy kiskanál csíraolajat, a szószokat zabpehellyel, apróra vágott dióval, napraforgómaggal sűrítsük. A tejszínnel dúsított krémes zöldségleves, az élesztőpehellyel gazdagított friss tejturmix, a rágcsáláshoz kínált szárított gyümölcs és napraforgómag, a nassolásra alkalmas tej- és túrókészítmények szinte minden gyereknek ízlenek, s emellett kiváló kondíciójavítók is.


Háború az asztalnál

Ha az étvágytalanságnak nincsenek fizikai okai, akkor az általában lelki terhelést jelez. Nem más, mint a gyermek segélykiáltása. Ne engedjük, hogy a felőrlő asztali jelenetek hatalmi harccá váljanak! Vegyünk mély levegőt, felejtsük el az evést és próbáljunk utat találni gyermekünkhöz! Mert ha egyszer mindkét fél megmakacsolta magát, szinte lehetetlen egymáshoz közelíteni, s így az étkezési probléma is állandósulhat.


Szegleti Gabriella
klinikai szakpszichológus,
neuropszichológus